Radiotherapy Outpatients, Gartnavel General Hospital, Glasgow

Radiotherapy Outpatients Gartnavel

Client: North Glasgow University Hospitals NHS Trust

Contract value: £5,600,000             Completed: January 2001

After many projects over 40 years for Beatson Oncology Centre, this new outpatient unit in the west end of Glasgow is the first phase in the Centre’s relocation from the Western Infirmary. It provides 5 linear accelerator treatment rooms with radiation protection enclosures, and 6 consulting rooms with associated staff and laboratory support facilities. The site layout provides paviored parking and covered drop-off, setting the building back from an avenue of protected mature trees. It also provides for future machine delivery and replacement, and the second phase of extension.

The dual pitch roof is split at the ridge to provide ventilation openings, and “peeled back” to create skylights that provide natural light into internal patient waiting areas and control rooms. A similar but bolder treatment of the main waiting area roof allows unrestricted views through a structural glass wall to a landscaped patients’ garden and the avenue of trees. The entrance drum, with its radial glass and steel canopy is in polished blockwork, blending with the sandfaced blockwork of the walls, and the struck-face block to the gable ends. The overhanging eaves line provides solar shading to the first floor administration accommodation, and a covered service walkway and yard to the plant areas on the West elevation.

Internally the use of linoleum flooring with feature patterns combines with toning colours to identify patient waiting areas. The circulation areas are wide and integrate secondary seating areas. The main waiting foyer provides an airy welcoming environment for patients and staff, its scale anticipating future extension of the unit.

Radiotherapy Outpatients Gartnavel Stripe